esmaspäev, 5. jaanuar 2009

Hääleta valitsuse lolleim minister

Selle tarvis leiad siit paremalt kõrvalt vastava polli. Isiklikud soosikud, kes inspireerisid ka vastava polli avamise, on sotsiaalminister Maret Maripuu ja rahvastikuminister Urve Palo, kes seoses nende ministeeriumites toimuvate jamadega on viimasel ajal ka ilusti pildil. Aga ennekõike sotsiaalminister Maret Maripuu, kelle loll, käibeväljendidest koosnev, sisutühi jutt on juba pikemat aega kõrva riivanud ja mille tunnistamine paneb suisa piinlikkust tundma.
Muidugi on üheks lollide ministrite topi kandidaadiks ka justiitsminister Rein Lang, kelle initsiatiivil dekriminaliseeriti mõni aeg tagasi nn pisivargused rahalises vääringus kuni 1000.- krooni ja korduvad pisivargused, jättes samal ajal karmistamata karistusseadustikus selliste tegude eest määratavad karistused. Selline seadusemuudatus andis varastele tubli motivatsiooni oma tegevust neis piirides hoogustada. Sellise „vahva“ idee realiseerimise tulemusest kirjutab krimi.ee-s hästi Imre Kaas.
Härra Langilt on ka edaspidi päris „huvitavaid“ mõtteid tulnud. Näiteks mure kurjategijate vangis pidamise pärast - et neid olevat vangis liiga palju. Aga mis teha kui kuritegevus on kõrge ja teod sellised, mis väärivad vabadusekaotusega karistamist. Härrad ja prouad valitsusest aga selle peale ei kipu tulema, et vangide suure hulga (suhtes elanikkonda), lahendus peitub pigem normaalse sotisaal- ja majanduspoliitika ajamises mitte lihtlabaselt vangide vabastamises või leebemate karistuste määramises.

Samas Rein Lang pole loll sellises võtmes nagu pr. Maripuu, kelle puhul iseseisvat mõtlemist on raske täheldada. Langi lollus seisneb pigem omalaadses kinnisideeks formuleeruvates olukorra tõlgendamistes ning pähe tulvavates huvitavates mõtetes ja ka agaruses kogu aeg midagi teha, millegagi majandada.

Veidi päevakohalist siis ka polli soosikute teemal. Maret Maripuu leidis siis nüüd patuoinad keda puudetoetuste väljamaksete peetuse pärast karistada. Paar kantslerit, nagu ikka sellistel puhkudel tavaks. Samas võib vastavas uudises kantsler Riho Tapfer’i kommentaarist välja lugeda juhtimise puudulikkust sotsiaalministeeriumis. Puudujääke organisatsiooni juhtimises ei saa panna aga küll kellegi teise kui pealiku enda ehk ministri süüks. Maripuu vastab oma võimaliku tagasiastumise kommenteerimiseks klisseeliku vabanduse vastutusest ja enda rolli tähtsusest jama likvideerimise kindlustamisel. Milline suuremeelsus!

Rahvastikuminister Urve Palo tööks näikse olema meediaväljaannetes säramine ja enese eksponeerimine. Rahvastiku asjades tuleb tema suust muidugi „huvitavaid“ ideid, mis nende elluviimisel eestlaste püsimajäämise omas riigis ohtu seavad. Nagu Eestis elavatele muulastele Eesti kodakondsuse kätte jagamine. Justkui Eesti kodakondsus oleks miski kuum kartul, mis tuleb kiirelt käest ära visata või muulased, kellest paljud Eesti riigile ja kodakondsusele sisuliselt sülitavad, oleks kui päästeinglid, keda tuleb mistahes ohvritega kodanikeks möllida.
Lisaks see Eesti televisiooni vene keelestamise initsiatiiv ja venekeelse kanali surumine. No andke andeks, kellele seda vaja on? Need vanjad, kes Eesti riiki ja kohaliku maa kombeid ei austa, ei hakka seda ka siis tegema, kui see neile arusaadavasse keelde pannakse, sest need eelistavad nagunii oma ajupesust imbunud Venemaa kanaleid vahtida, kuivõrd need haakuvad paremini nende üldise mentaliteedi ja meelsusega. Need, kel nn Eesti asi aga südamelähedane ja Eestist peavad, on ka eesti keele ja kombed omandanud, või teevad seda, omal initsiatiivil.
Tänastest uudistest võime lugeda rahvastikuministri büroo nn analüüsist, mille järgi Eesti rahvaarv lähema 10 aasta jooksul oluliselt ei vähene. Mis asi on „oluliselt“ rahvastikuministri büroo ja –ministri hinnangul? Teiseks, puudub riigil igasugune arvestatav süsteem, mis annaks ülevaate kui palju rahvast käesoleval ajahetkel Eestis elab või on mistahes eelnenud perioodil elanud. Milline on olnud väljaränne, milline sisseränne. Sellest tulenevalt jääb arusaamatuks kuidas selle alast analüüsi on ülepea võimalik teha.
Sellistes asjades selguse loomine võiks ja peaks olema rahvastikuministri büroo rida. Tekib küsimus, mis mõte sellel ministril üleüldse on?

Kommentaare ei ole: